Eikö maailma voisi pysähtyä – edes hetkeksi?


Kävin joskus kauan sitten – 1980- luvun lopulla – valtakunnallisen maanpuolustuskurssin. Kurssini numero on 116. Muistan edelleen, miten ihmettelimme sotilaiden hurjia skenaarioita maailman muutoksesta, jonka mukaan esimerkiksi hajoavan Neuvostoliiton raunioille kehittyy rauhattomuutta ja epävarmuutta.

Sotilaat siis osasivat ennustaa tulevaa. Entä kuka nyt osaisi ennustaa talouden ja politiikan kehityksen maailmassa?

Kaupan vapautumisen ja globalisaation piti tehdä hyvää maailmalle. Niin ne ovat osin tehneetkin. Samalla hallitsemattomia ongelmia on tullut saman verran lisää kuin hyvääkin.

Vanhassa maailmassa Kiina ja Intia olivat roolissa, missä niiden oletettiinkin olevan ja myös pysyvän. Nyt näiden kahden kasvu muuttaa radikaalisti vanhaa maailmaa. Kasvun jatkuessa näiden maiden poliittinen merkitys kasvaa entisestään.

Seuraavaksi kaiketi Kiina rakentaa lentotukialuksia ja niihin varusteita, ja maailman turvallisuuspoliittinen asema muuttuu. Eikö maailma voisi pysähtyä – edes hetkeksi?

Venäjän pitäisi olla Suomelle vähintään yhtä suuri mahdollisuus kuin muinainen Neuvostoliitto oli. Mutta miksi he ovat ruvenneet siellä ajattelemaan eri tavalla kuin ennen? Miksi kauppaa ei käydä vanhan mallin mukaan valtionpäämiesten välisillä sopimuksilla?

Venäjällä lienee riskejä, koska Suomi näyttää katsovan mieluummin Venäjän yli Itä-Aasiaan, kasvavien markkinoiden perään. Onneksi Esko Aho löytää vastauksen.

Eikä läntisen naapurimme Ruotsin pitänyt menestyä euroalueen ulkopuolella niin kuin se on tehnyt. Vaikka tosiasia on, että kruunu on sidoksissa euroon ruotsalaisten käydessä kauppaa euroalueella, sittenkin kruunu on itsenäinen.

Jos olisi käynyt toisin päin, ilkkuisimme ruotsalaisia.

Pahinta heissä onkin se, että he eivät edes ilku meitä. Sitten on vielä jääkiekko. Emmekä voi unohtaa Krista Siegfriedsin väärää sijoittumista Ruotsin maaperällä euroviisukisoissa.

Suomessa on sentään koulutusta. Peruskoulua, ammattiosaamista, tee & koota ja innovaatiokykyä. Mutta osaammeko paketoida tuotteemme houkuttelevasti ja myydä hyvin?

Kiinassa kuulin, että tanskalaiset ovat panostaneet hurjasti Kiinan markkinoille ja ovat monessa suomalaisia edellä. Ei voi olla totta! Ruotsalaiset nyt vielä ymmärtää, mutta nyt siis vielä tanskalaiset.

Suomessa on paljon hyvää ja keskimäärin sijoitumme kilpailukykymittelöissä muiden mielestä hyvin. Onneksi itse osaamme vähätellä osaamistamme. Jos tulos on hyvä, sanomme, että se kertoo menneisyydestä. Jos se kertoo tämän päivän tilanteen, sanomme, että siinä on mitattu vääriä asioita.

Suomen kesä on kuitenkin suomalaisten ja Suomessa. Sitä ei meiltä viedä. Kun vielä saisi kesästä kiinni ennen kuin se jo karkaa. Päivät jo lyhenevät! Kohta hiihdetään taas.

Mihin muuten ötököitä tarvitaan? Ne häiritsevät. Tarvitaan EU-direktiivi joka kieltää ötökät.

On kai aika lähteä lomalle…

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 28.6.2013