STTK kiirehtii tasa-arvolain täsmentämistä ja valvontaan liittyvien resurssien turvaamista

Sosiaali- ja terveysministeriön kolmikantainen työryhmä on julkistanut esityksensä tasa-arvolain tasa-arvosuunnitelmaa ja palkkakartoitusta koskevien säännösten täsmentämiseksi. Esityksen tavoite on tehokkaasti edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa ja turvata samapalkkaisuuden toteutumista työpaikoilla.

STTK tekee määrätietoista työtä palkkatasa-arvon edistämiseksi ja on pitkään kiirehtinyt tasa-arvolain täsmentämistä.

– Lukuisat eri tahojen selvitykset ja tutkimukset ovat osoittaneet tarpeen säännösten kehittämiselle. Työryhmän nyt tekemät esitykset tulee pikaisesti saattaa lainsäädännössä voimaan, STTK:n tasa-arvoasioista vastaava lakimies Anja Lahermaa painottaa.

Lahermaan mielestä pelkästään lain täsmennysten ja säännösten voimaan saattaminen ei silti riitä. – Uudistusten jälkeen tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten toimivuutta on käytännössä työpaikoilla seurattava järjestelmällisesti ja kattavasti – ja tarvittaessa edelleen täsmennettävä säännöksiä.

STTK myös korostaa, että tasa-arvolain valvonta ja hyvien käytäntöjen edistäminen on aina myös resurssikysymys. – Viranomaisille on turvattava riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit.

Kolmikantaisen työryhmän keskeisiä ehdotuksia ovat tasa-arvosuunnitelman laatimiseen osallistuvien henkilöstön edustajien määritteleminen, tasa-arvosuunnitelmasta tiedottaminen henkilöstölle, palkkakartoituksen tavoitteen määritteleminen, palkkakartoituksen laatimista ja sen tuloksia koskevan menettelyn säänteleminen sekä tasa-arvosuunnitelman laatimistiheyden joustavoittaminen tietyissä tilanteissa. Työryhmä on todennut esityksensä perusteluissa toivovansa palkkakartoitusten määrän lisääntyvän ja niiden laadun parantuvan.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue