Pron Antti Rinne: Yksittäinen teekkari tuhoamassa suurta osaa suomalaisesta metsäteollisuudesta


Metsätalous

Yhteisöveron dynaamiset vaikutukset valuvat hukkaan Stora Enson hakiessa pikavoittoja maailmalta ympäristöstä ja työehdoista piittaamatta.

Metsäyhtiö Stora Enso on ilmoittanut pyrkivänsä 2500 työntekijän henkilöstövähennyksiin osana huhtikuussa ilmoitettua 200 miljoonan euron säästöohjelmaansa. Vähennyksistä 650 on määrä kohdentua Suomeen.

– Stora Enson johdon toimenpiteet ovat täysin käsittämättömiä tilanteessa, jossa teolliset työpaikat sulavat jo Suomesta muutenkin alta, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne toteaa vihaisena.

– Yhtiön toimivalta johdolta ei tunnu löytävän piiruakaan inhimillisyyttä yhtiöön sitoutunutta henkilöstöä kohtaan, ja vielä vähemmän kiitollisuutta sille paljon antanutta suomalaista yhteiskuntaa kohtaan.

Stora Enson liikevoitto ensimmäisen neljänneksen aikana oli 118 miljoonaa euroa

Vähennykset kohdistuvat lähes kokonaan yhtiön eurooppalaiseen henkilöstöön ja erityisesti Pohjoismaihin. Antti Rinne muistuttaa, että yhtiö on tuottanut edelleen kohtuullista voittoa myös Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiön koko liikevoitto tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana oli 118 miljoonaa euroa liikevoittoa ja sen likviditeetti vahvistui 1,7 miljardiin euroon.

– Päätös on henkilöstön lisäksi märkä rätti vasten Suomen päättäjien kasvoja, jotka ovat yhteisöveroa alentaessaan sinisilmäisesti uskoneet pörssiyhtiöidemme tahtoon sitoutua Suomeen ja sen kehittämiseen, Rinne toteaa.

– Nyt suomalaisella ja ruotsalaisella työllä ansaitut pääomat valjastetaan keräämään pikavoittoja ympäristöstä ja säällisistä työehdoista piittaamatta eri puolilla maapalloa.

Suomen valtio käyttää Stora Ensossa suoraan ja välillisesti suurta äänivaltaa. Yhteensä valtio, Kela sekä kaksi suurta työeläkeyhtiötä Varma ja Ilmarinen omistavat 43,9 prosenttia äänivaltaisista osakkeista.

– On uskomatonta, ettei suomalaisen yhteiskunnan ääni pääse kuuluville. Valtiolla on erittäin suuri intressi vaikuttaa yhtiössä niin, ettei toimitusjohtaja Jouko Karvinen kykene sabotoimaan suurta osaa suomalaisesta metsäteollisuudesta. Ammattiliitot ovat lukuisia kertoja patistaneet omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä ja hallitusta vaikuttamaan tilanteen saamiseksi kestävälle uralle, mutta mitään ei ole tapahtunut, Rinne kertoo.

– Karvinen on osoittanut poikkeuksellista ketteryyttä ja nopeutta vähentää työpaikkoja Suomessa ja Euroopassa. Näyttää siltä, ettei yksittäistä teekkaria pysty tai halua pysäyttää kukaan.