STTK tuomitsee ruotsinkielisyyteen kohdistuvan suvaitsemattomuuden


Leila Koistiainen, STTK

STTK teki vuonna 2012 kunnallisvaalien ohjelmatyötä varten tulevaisuusluotauksen, johon vastasi 12 000 henkilöä. Yksi luotauksen tuloksista oli se, että suvaitsemattomuus oli lisääntynyt aiemmasta, neljän vuoden takaisesta luotauksesta. Suvaitsemattomuuden uudeksi kohteeksi oli noussut kaksikielisyys, erityisesti ruotsinkielisyys.

STTK:n mielestä Suomessa ruotsia äidinkielenään puhuviin vähemmistökielen edustajiin ja esimerkiksi toimittajiin viime aikoina kohdistuneet uhkaukset ja vihapuheet on järjestelmällisesti tuomittava. – Ilmiö on vakava, ollut kauan pinnan alla eikä asia korjaannu vaikenemalla tai hymistelemällä, pääsihteeri Leila Kostiainen korostaa.

Oikeus käyttää omaa kieltään on turvattava tehokkaasti

Hän muistuttaa, että Suomi on kaksikielinen maa. – Oikeus käyttää omaa kieltään on turvattava tehokkaasti. Ruotsin kielen asemaan ja ruotsinkielisyyteen kohdistuu liian paljon kielteistä populismia.

STTK sanoo, että Suomen kaksikielisyys pitää nähdä paitsi merkittävänä ihmisoikeuskysymyksenä, yhtä hyvin esimerkiksi maamme kansainvälisyyttä ja kilpailukykyä vahvistavana elementtinä. – Ruotsin kieli ja sen osaaminen sitoo meidät voimakkaasti ennen kaikkea pohjoismaiseen yhteistyöhön, pääsihteeri Leila Kostiainen toteaa.