STTK haluaa budjettiriihestä työllisyyttä vahvistavan lisätalousarvion


Rakennetyöttömyys

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta (tukuseto) on julkistanut säännöllisen palkanmuodostuksen seurantaraporttinsa.

STTK:n mielestä maan hallituksen on tulevissa budjettineuvotteluissa välttämättä tehtävä uusia päätöksiä talouskasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi. – Raportin keskeiset johtopäätökset voi tiivistää toteamalla, että ei hyvältä näytä. Tästä syystä kotimaista kysyntää on vahvistettava tekemällä vähintään ansiotason nousua vastaavat tarkistukset valtion tuloveroasteikkoihin vuodelle 2014. Myös kilometrikorvausten leikkaus vuonna 2014 on peruttava. Lisäksi pitää harkita kohdennettuja veronkevennyksiä pieni- ja keskituloisille palkansaajille, elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio sanoo.

Aarnio huomauttaa, että vuosien 2013 – 2014 osalta valtion tuloveroasteikkoon ei tehdä inflaatiotarkistusta, ja se johtaa tuloverotuksen kiristymiseen. – Myös kuntataloudessa keskimääräinen kunnallisveroaste on nousemassa tänä vuonna.

Rakenteellisen työttömyyden repeäminen on iso riski

STTK on huolissaan paitsi kasvavasta työttömyydestä, myös työmarkkinoiden toiminnan heikentymisestä. Uudet työpaikat ovat viime vuosina syntyneet eri aloille ja alueille kuin missä työpaikkoja on tuhoutunut.

– Rakenteellisen työttömyyden repeäminen on nyt iso riski. Tästä syystä hallituksen on budjettiriihessään laadittava kuluvalle vuodelle työllisyyttä vahvistava lisätalousarvioesitys. Kasvua ja työllisyyttä voidaan tukea nopeavaikutteisesti muun muassa lisäämällä määrärahoja perusväylänpitoon sekä vuokra-asunto- ja korjausrakentamiseen. Muita työllistäviä hankkeita ovat esimerkiksi ympäristön- ja metsänparannustyöt.

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen bruttokansantuotteen supistuvan 0,4 prosenttia kuluvana vuotena. Samalla palkansaajien käytettävissä olevat reaalitulot eli ostovoima alenee kuluvana vuonna 1,1 prosenttia. Arvioiden mukaan vuonna 2014 palkansaajien ostovoima jatkaa alentumista ansiotulo- ja hyödykeverojen kiristyessä edelleen. Palkansaajien ostovoiman ennustetaan kääntyvän kasvuun vasta vuonna 2015 työllisyystilanteen parantuessa.

***

STTK:n hallitus: Työttömyys taklattava