Kesätyöntekijä: selvitä työsuhteen ehdot etukäteen


Nuori kesätyössä

Kesätyöntekijän kannattaa selvittää työsuhteensa ehdot ennen ensimmäistä työpäivää. SAK:n, STTK:n ja Akavan Kesäduunari-infoon on ottanut yhteyttä työpaikan saaneita nuoria, jotka eivät tiedä työtehtäviään, palkkaansa tai työaikaansa.

Nuorelle annettava aikaa perehtyä työsopimukseen

Kesäduunarineuvoja Anna-Sofia Kiven mukaan moni allekirjoittaa työsopimuksen ensimmäisenä työpäivänään. Käytäntö on sallittu, mutta parempi olisi antaa nuorelle aikaa perehtyä sopimukseen.

– Jos nuori näkee sopimuksen vasta allekirjoitustilanteessa, hän voi kokea epäselviin kohtiin puuttumisen vaikeaksi.

Jos työsopimusta ei tehdä kirjallisesti, työnantajalla on velvollisuus antaa kirjallinen selvitys työsuhteen ehdoista ensimmäisen palkanmaksukauden aikana.

Kivi rohkaisee nuoria kysymään työnantajalta, jos jokin asia on jäänyt askarruttamaan. Sitä ennen neuvoa voi pyytää Kesäduunari-infosta.

Kesäduunari-info on ollut avoinna toukokuun alusta lähtien. Palvelu jatkuu 23. elokuuta asti. Neuvoja palvelee numerossa 0800 179 279 ja osoitteessa www.kesaduunari.fi . Keskustelua käydään myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/kesaduunari .

Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–15. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä.

Kesäduunari-infon logo on ladattavissa osoitteesta www.kesaduunari.fi

***

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo nuoria kesätyöasioissa