Loimaalla on asennetta!


Minulle on käynyt onni, kun voin työni puolesta tutustua Suomen eri kolkkiin. Käynnit eivät jätä kylmäksi ja aina mukaan tarttuu uusia ajatuksia.

Eilen tieni suuntasi Loimaalle ensimmäistä kertaa. Lähdin STTK:n paikallistoimikunnan keskustelutilaisuudesta vaikuttuneena pois. 37 000 asukkaan Loimaan seudulla uskotaan tulevaisuuteen.

Alueen elinkeinoelämä on vahva ja monipuolinen. Alueella on runsaasti perheyrityksiä, joissa sukupolvenvaihdokset ja tuotannonmuutokset ovat menneet nappiin. Yrityksissä löytyy halua kasvaa. Yrittäjien tyytyväisyysmittareilla seutu on valtakunnallisesti kärkijoukossa.

Toki haasteitakin on. Työttömyysaste on lähtenyt nousuun. Yksikään alue ei pysty eristäytymään taantuman ja elinkeinorakenteen muutoksen vaikutuksilta. Alahankkijaketju ei pyöri entiseen malliin.

Seudulla on halua kehittyä. Työpaikoista halutaan pitää kiinni. Työllisyyden parantamisen eteen siellä tehdään konkreettisia toimia.

Kertaakaan ei puheenvuoroissa vilissyt jargoniaa talouskasvun edellytysten turvaamisesta ja kasvustrategiasta.

Siellä puhuttiin kehittämisrahan voimin tehtävistä hankkeista, joilla tuetaan yritysten eri vaiheita perustamisesta laajentamiseen. Puhuttiin yrittäjien halusta kehittää omaa seutuaan, kaavoituksen joustavuudesta, 9-tien kehittämisestä ja ammattitaitoisen henkilöstön sitoutumisesta.

Suomi pärjää, kun se luo mahdollisuudet seutukunnille oman elinkeinoelämän kehittämiseen. Vaatii myös, että maakunnassa on halua kehittää koko maakuntaa eikä vain keskuskaupunkia. Tältä osin Varsinais-Suomessa on vielä parannettavaa, oli loimaalaisten viesti.

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat keskeisiä työllisyyden ja kasvun edistäjiä. Seutukunnissa EU:n rakennerahastovaroilla on suuri merkitys. Tulevalla ohjelmakaudella on tärkeää muistaa innovatiiviset kaupungit –ohjelman (INKA) ohella myös seutukunnat kasvun moottoreina.