Miten kävi Villen työuralle?


Nuoret työelämässä, nuorten työllistyminen.

Ville on tuiki tavallinen poika, tai oikeastaan kohta nuori mies. Kuitenkin elämään mahtuu niin ylä- kuin alamäkeäkin, aivan kuten Rukan lumilla, joilla työura-ideoita on kehitelty jo vuodesta 2009. Villen kohdalla haasteita tosin tuli eteen kenties hieman keskiarvoa useammin ja suurempia.

Peruskoulun päättyessä mopo kateissa

Peruskoulun päättyessä Villellä oli mopo kateissa. Opiskelut eivät siinä vaiheessa kauheasti kinnostaneet, työelämästä tai sen pelisäännöistä ei koulussa tullut juuri minkäänlaista käsitystä. Yhteishaku jatko-opintoihin unohtui tekemättä. Osittain varmaan siksi, ettei Villellä ollut hajuakaan mihin haluaisi hakea. Tyttöystävän kanssa menivät välit poikki samoihin aikoihin.

Peruskoulun päättyessä Villellä oli mopo kateissa. Opiskelut eivät siinä vaiheessa kauheasti kinnostaneet, työelämästä tai sen pelisäännöistä ei koulussa tullut juuri minkäänlaista käsitystä.

Koulun päätyttyä reilut puoli vuotta hurahti kavereiden kanssa pyöriessä ja netissä roikkuessa. Vauhti oli päällä, kartta ja kompassi pojalta puuttuivat. Etsivää nuorisotyötä ei paikkakunnalla toteutettu eikä palkansaajajärjestöjen kannattama nuorten yhteiskuntatakuu ollut vielä voimassa.

Villen onneksi koitui epäonninen synttärijuhla, jota lähdettiin viettämään isolla porukalla. Palatessa lentoasemalla sattui Tullin työvuorossa olemaan herkkäkuonoinen huumekoira Nipa ohjaajansa kanssa. Nipa hoksasi heti Villen taskuun unohtuneet laittomat poltettavat.

Näin Ville pääsi tutustumaan ystävälliseen, mutta jämäkkään poliisiin, edelleen sosiaalityöntekijään ja sai ohjauksen työvoimatoimiston ammatinvalintapalveluihin. Kun vyyhti alkoi purkautua, Ville osattiin ohjata myös tarkempiin terveydentilan selvittelyihin. Sieltä löytyi hoitamaton sairaus, joka todennäköisesti oli jo peruskoulun aikana vaikeuttanut oppimista.

Näin Ville pääsi tutustumaan ystävälliseen, mutta jämäkkään poliisiin, edelleen sosiaalityöntekijään ja sai ohjauksen työvoimatoimiston ammatinvalintapalveluihin.

Kelan kautta Ville pääsi kuntoutusasiakkaaksi ja löysi oman ammattialansa ja opinahjonsa. Sopivilla opetusmenetelmillä opiskellen hän valmistui normaaliajassa ja löysi työkkärin kautta kunnon duunin.

Villen työura lähti kulkemaan

Siellä työnantaja satsaa hyvään työilmapiiriin, työaikasuojeluun, elinikäiseen oppimiseen sekä koko työkyvyn ylläpitoon. Työpaikalla on kaikenikäiset työntekijät huomioiva ikäohjelma ja vuosittaiset koulutuspäivät jo käytössä – ihan kuten tuore raamisopimuskin linjaa. On todennäköistä, että sillä työpaikalla työnantaja arvostaa niin junioreiden kuin senioreidenkin osaamista, ja vanhuuseläkeikään asti jaksetaan tehdä pitkiä työuria.

Loppujen lopuksi, ja pienien mutkien kautta, Villen työura lähti pyörimään jo hyvin nuoresta. Onnistunut nuoren aikuisen työuratulos on sekä taloudellisesti että inhimillisesti katsoen hyvä Villelle itselleen – samoin kuin hänen tuoreelle vauvaperheelleen. Tyytyväisiä ovat myös työnantaja, veronmaksajat ja työeläkelaitos.

Aika monen STTK:laisen ammattilaisen apua siinä kyllä matkan varrella tarvittiin.

Kirjoitus on julkaistu kolumnina STTK:n jäsenliiton Pardian PardiaNyt lehdessä

***

Nuorten syrjäytyminen – #suomensuurinongelma, joka pitää poistaa

Koulutus on paras tapa ehkäistä nuorten syrjäytymistä