Asuntopula rasittaa palkansaajaa


Asuntopolitiikka

Reino Helismaa rilluttelee laulussaan asuntopula Helsingissä, että ”o n Helsingis yks huono puol, täällä asunnoista on kova huol, ei kulkuripoika täällä paikkaa saa, missä voisi hän uinahtaa” . Laulu on vuodelta 1963, mutta mikään ei ole muuttunut. Asunnoista on pääkaupunkiseudulla kova pula minkä seurauksena asuminen on täällä kalliimpaa kuin muualla Suomessa. Vaikka kortteeri luultavasti löytyykin, moni palkansaaja tuskailee korkeiden asumiskustannusten kanssa.

Pulaa on niin vuokra-asunnoista kuin omistusasunnoistakin

Muuttovoittoisella alueella asuntotuotanto ei ole riittävää tarpeeseen nähden. Pulaa on niin vuokra-asunnoista kuin omistusasunnoistakin. Syitä on monia ja niitä on selvitetty lukemattomissa selvityksissä. Tonteista on pulaa tai ne ovat väärissä käsissä. Asukkaat eivät halua tiivistää asuinalueitansa täydennysrakentamisella.

Meidän kuntalaisten hallinnoimat kunnatkin toimivat tehottomasti. Rakennuslehti vertaili viime syksynä (1.9.2011) Oulun, Jyväskylän ja Espoon uusien ja käytettyjen asuntojen hintakehitystä vuodesta 2002 alkaen. Selvityksen mukaan kaupunkien harjoittama maapolitiikka näyttää vaikuttavan merkittävästi asuntohintoihin. Tonttikustannusten suoran hintavaikutuksen lisäksi edullinen ja runsas tonttitarjonta pudottaa hintoja lisääntyneen kilpailun kautta. Esimerkiksi Oulussa markkinoilla rakentaa yli 30 rakennusliikettä.

Oulussa kaupunki hankkii raakamaan, kaavoitta sen ja luovuttaa valtaosin vuokratontteja. Espoo taas kaavoittaa yksityistä maata ja käyttää maankäyttösopimuksia, joilla se leikkaa arvonnousua nyrkkisääntönä 40 prosenttia. Jyväskylän kaupunki kaavoittaa vain omaa maataan, rakennusliikkeille tontit pääsääntöisesti myydään. Uuden rivitaloasunnot olivat kallistuneet Espoossa yhdeksässä vuodessa 71 prosenttia, Jyväskylässä 48 prosenttia ja Oulussa 31 prosenttia. Kerrostalojen kohdalla nousu oli Jyväskylässä 48 prosenttia, Oulussa 74 ja Espoossa 86 prosenttia.

Kohtuuhintaisen asumisen takaaminen on kiinni erityisesti kuntien toiminnasta. Kunnat toteuttavat omalla alueellaan asuntopolitiikkaa, jonka onnistumisen merkitystä palkansaajien hyvinvointiin ei pidä väheksyä. Toivottavasti syksyn kunnallisvaaleissa puhutaan myös asumisesta.

Antti Aarnio, STTK