STTK:n hallitus: Kilometrikorvausjärjestelmän verovapaus säilytettävä


STTK:n hallitus ei hyväksy maan hallituksen kehysriihessä tekemää päätöstä leikata työmatka-ajojen kilometrikorvauksia yli 15 000 kilometriä vuodessa ajavien osalta.
– Työmatka-ajoa koskevat kilometrikorvaukset on säilytettävä verovapaina. Verovapaat kilometrikorvaukset ovat kulukorvaus siitä, että työntekijä suostuu käyttämään omaa autoaan työtehtävien hoitamiseen.

STTK:n hallitus muistuttaa, että oman auton käytön rajoittaminen ei edistäisi toimivia työmarkkinoita pitkien etäisyyksien maassa. Moni STTK:lainen toimihenkilö joutuu käyttämään työssään omaa autoa työtehtävien hoitamiseen ja ajamaan paljon myös huonokuntoisilla teillä. Näin tapahtuu esimerkiksi metsäalalla.
– Tiestön huonokuntoisuuden vuoksi auton vaihtoväli lyhenee ja huoltokustannukset kohoavat. Kilometrikorvauksissa ei ole autojen nopeammasta kulumisesta johtuen ylikompensaatiota.
STTK:n hallitus korostaa, että joukkoliikenne toimii parhaiten ainoastaan suurilla paikkakunnilla. – Haja-asutusalueilla julkinen liikenne ei ole vaihtoehto työtehtävien hoitamiseen vaan käytännössä oman auton käyttö työmatka-ajoihin on ainoa vaihtoehto.

Kilometrikorvausten leikkaamisesta ei STTK:n mielestä synny esitetyllä tavalla valtion talouteen suunniteltua 70 miljoonan euron säästöä. Työn tekemisestä aiheutuvia kustannuksia ei myöskään pidä siirtää palkansaajan itsensä maksettaviksi.

STTK:n hallitus vaatii, että maan hallitus luopuu kokonaan suunnitelmasta leikata kilometrikorvauksia.