STTK: Työmarkkinajärjestöjen esitykset pidentävät työuria ja turvaavat oikeudenmukaisuutta


työllisyys

Hallitus toivoi työmarkkinajärjestöiltä kehysriiheen mennessä esityksiä työurien pidentämiseksi. STTK:n mielestä järjestöjen linjaukset paitsi pidentävät työuria, myös turvaavat sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta.

STTK:n hallitus hyväksyi torstaina neuvottelutuloksen työuraratkaisuksi. Puheenjohtaja Mikko Mäenpää on tyytyväinen siihen, että työmarkkinasopu jälleen kerran löytyi neuvotellen. – Se on viesti vakautta ja sopimisen kulttuuria edistävästä toiminnasta.

Työeläkemaksusta sovittiin kahdeksi vuodeksi. – Korotukset ovat välttämättömiä eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyden kannalta. Myös nuorten on voitava luottaa suomalaiseen työeläkejärjestelmään, Mäenpää korostaa.

Mäenpään mielestä linjaukset kehittävät työttömyysturvaa työnhakuun kannustavasti. – On oikein, että aktiivinen työntekijä saa pidemmän ja korkeamman työttömyysturvan. On myös hyvä, että työttömyysputki säilyy ja ikääntyneiden työttömien turva paranee.

Työmarkkinajärjestöjen linjauksissa piirretään selvät askelmerkit eläkejärjestelmän uudistamiselle. – Hallittu uudistaminen on välttämätön riittävän eläketurvan ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi myös tulevaisuudessa. Elinajan odotteen kasvu on ohjaava eläkerajojen määrittelyssä. Samoin pidentyvä elinikä vaikuttaa työssäoloaikaan. Uudistamistyössä on tärkeää tarkastella kaikki järjestelmään vaikuttavat elementit eli eri eläkemuodot, ikärajat, karttumat, indeksikehitys ja eläkemaksut, Mäenpää toteaa.

Niin sanotun Ahtelan työryhmän esityksistä Mäenpää korostaa erityisesti työpaikkojen ikäohjelmia, ikääntyneiden henkilökohtaisia työurasuunnitelmia ja oikeutta kuntoutukseen myös yli 63-vuotiaana. STTK:n puheenjohtaja uskoo, että järjestöjen esitykset tukevat poliittista päättäjää tekemään hyviä päätöksiä kehysriihessä. – Hallituksen tärkein tehtävä on työllisyyden parantaminen ja työttömyyden torjunta. Kovan leikkauspolitiikan sijaan Suomi tarvitsee kasvustrategian, jolla luodaan uutta kasvua sekä työpaikkoja uusille aloille.

Lue koko työuraopimusasiakirja.
Tiivistelmä työurasopimuksen keskeisistä päätöksistä