STTK: Toimiva nuorten yhteiskuntatakuu välttämätöntä maamme nuorison kannalta

Lisätietoja:

Taina Vallander

johtaja, yhteiskuntavaikuttaminen, strategia ja kehittäminen

Profiili

Nuorten yhteiskunta -työryhmä jätti raporttinsa työministeri Lauri Ihalaiselle tänään 15.3. STTK pitää raportin sisältämiä ehdotuksia välttämättöminä jos haluamme ehkäistä laajamittaista nuorison syrjäytymistä maassamme.

Yhteiskuntatakuulla parannetaan koulutuksen saatavuutta ja tuetaan peruskoulun päättävien siirtymistä jatko-opintoihin. Lisäksi yhteiskuntatakuu lisää työllistymistä tukevia palveluita niille työttömille nuorille, joilla jo on tutkinto.

– On erittäin hyvä, että nuorison syrjäytymisvaara on nostettu esille laajalla rintamalla ja asiaan halutaan puuttua siihen korvamerkityllä rahoituksella, STTK:ta työryhmässä edustanut opiskelija- ja nuorisotoiminnan asiantuntija Ulla Hyvönen sanoo.

Raportin yhtenä konkreettisen toimenpiteenä on ehdotus alentaa työnantajien kynnystä palkata työkokemusta vailla olevia vastavalmistuneita nuoria vakinaistamalla Sanssi-kortti. Vastavalmistuneiden nuorten työllistämistä tukeva Sanssi-kortti otettiin käyttöön toukokuussa 2010. Kortti osoittaa työnantajalle, että nuoren palkkaukseen voi saada palkkatukea.

– Sanssi-korttia arvioineen tutkimuksen mukaan 75 % työnantajista ja 60 % nuorista oli tyytyväisiä siihen. Vuoden 2011 loppuun mennessä sen on saanut lähes 24 000 alle 30-vuotiasta työtöntä vastavalmistunutta, joista yli 5 000 on työllistynyt, Hyvönen kertoo kokemuksista Sanssi-kortin käytöstä.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma budjetoitava kehysriihessä

STTK pitää ongelmallisena, että osana yhteiskuntatakuuta toteutettavaan nuorten aikuisten osaamisohjelmaan ei ole toistaiseksi budjetoitu varoja ollenkaan. Osaamisohjelman kohteena on ilman ammatillista tutkintoa olevat alle 30-vuotiaat nuoret

– Ohjelman kustannukset ovat 27 miljoonaa euroa vuonna 2013 ja 52 miljoonaa euroa vuosina 2014–2016. Tällä hetkellä ohjelmaa ei ole budjetoitu mitenkään, ja STTK kannattaakin ohjelman budjetin sopimisesta budjettiriihessä ensi viikolla, Ulla Hyvönen esittää.

STTK muistuttaa raportin toimien koskevan ensisijaisesti nuoria jotka ovat tällä hetkellä vielä peruskoulussa. On kuitenkin vaara, että raportin ehdotukset eivät koske jo syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, tai yhteiskunnan kohdennetut toimenpiteet tulevat heille monessa tapauksessa liian myöhään. Syrjäytyneiden ja syrjäytymisuhan alla olevien nuorten auttamiseen tuleekin panostaa tulevaisuudessa nykyistä enemmän.

Lisätietoja : Ulla Hyvönen, STTK:n opiskelija- ja nuorisotoiminnan asiantuntija, puh. 044 777 7089.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue