STTK:n hallitus: Kyttääminen ei auta työtöntä eikä paranna työllisyyttä

Tänään kokoontuneen STTK:n hallituksen mielestä työttömyys on saatava talttumaan ja kaikki kivet työllisyyden edistämiseksi on käännettävä.
– Suhtaudumme myönteisesti työttömien aktivointiin, mutta kaikkien toimien on oltava järkeviä ja aidosti autettava työtöntä saamaan työpaikka, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

Maan hallitus valmistelee parhaillaan toimenpiteitä työttömien aktivoimiseksi ja työnhaun seuraamisen varmistamiseksi.
– Niiden vaikuttavuus on STTK:n mielestä kyseenalainen. Vaikka työttömän on aktiivisesti haettava töitä, määriin ja aikarajoihin kytketty työhakemusten tehtailu johtaa siihen, että järjestelmä entisestään monimutkaistuu ja byrokratia lisääntyy. Työvoimapalveluiden resurssit kohdistuvat työllisyyttä edistävien palveluiden sijaan työttömien valvontaan ja sanktioihin. Tällainen kyttäysmeininki ei auta työtöntä, ei luo työpaikkoja eikä Suomen työllisyyttä paranna, Palola moittii.

Alun perin STTK on suhtautunut niin sanotun aktiivimallin valmisteluun myönteisesti. Työryhmän esitys on parhaillaan lähdössä lausuntokierrokselle.
– Jos malli toteutuisi, se toimisi STTK:n kentässä enimmäkseen myönteisesti, sillä työttömän omavastuupäivät vähenisivät seitsemästä viiteen. Valtaosalla työttömistä työttömyysjaksot ovat kuitenkin alle puoli vuotta, Palola kiteyttää.

STTK edellyttää Hetemäen työllisyystyöryhmän jatkovalmistelulta kuitenkin tasapainoista ratkaisua.
– Aktiivimallin toteuttaminen edellyttää, että työttömyysturvalla opiskelua helpotetaan ja vastentahtoisiin nollasopimuksiin liittyvän työajan vakiintumisen osalta saadaan ratkaisuja. Nämä ovat tasapainoisuuden edellytys, Palola korostaa.

Ajankohtaista

19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue
19.3.2024

Akavan opiskelijat, STTK-Opiskelijat ja SYL: Opiskelijat on nostettava velkakuopasta

Lue
18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue