Palkansaajien asema keskeistä EU:n kehitykselle

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Sosiaalisten oikeuksien pilari

Työmarkkinajärjestöjen johtajat tapasivat tänään EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen Helsingissä. Tapaaminen liittyy Kataisen vierailuun Suomessa talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson merkeissä.

Kansallisten parlamenttien, eri sidosryhmien – kuten työmarkkinajärjestöjen – sekä hallitusten kanssa käytävä vuoropuhelu auttaa kansallisia toimijoita tuomaan oman panoksensa ohjausjakson sisältöön sekä myös auttaa komissiota paremmin ymmärtämään kansalliset uudistustarpeet, mikä on tarpeellista ja olennaista erityisesti maakohtaisia suosituksia valmisteltaessa.

– Euroopan unioni käy tällä hetkellä läpi voimakasta murroskautta kun Brexit ja eri maiden populistiset liikkeet haastavat sen toimintaa. Euroopassa onkin nyt selvästi herätty huomaamaan kuinka tärkeää oikeudenmukainen talous, eri sosiaaliset asiat ja palkansaajien asema yleensä ovat sen toiminnan oikeutukselle. EU:n sosiaalinen pilari on yritys vastata tähän haasteeseen, ja me palkansaajajärjestöt tuemmekin sitä voimakkaasti, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

Sosiaalinen pilari ja palkansaajien asema EU:ssa oli myös voimakkaasti esillä eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen keskusjärjestön EAY:n (ETUC) hallituksen kokouksessa viime viikolla Maltalla. Viesti oli että emme saa jättää tätä tilaisuutta käyttämättä EU:n kehittämiseksi.

– Minulle henkilökohtaisesti EU on aina ollut ensisijaisesti rauhanprojekti, jolla taataan mahdollisimman pysyvä rauha Euroopassa, jotta meidän ja lapsiemme ei tarvitsisi koskaan kokea aikaisempien sukupolvien kauheuksia. Tämä joskus etäiseltä tuntuva asia on kuitenkin pidettävä mielessä emmekä saa pitää asioita itsestään selvinä,  Palola lisää.

Tapaamisessa EU-komission varapuheenjohtaja Kataisen kanssa julkaistiin työmarkkinajärjestöjen yhteinen julkilausuma paremman EU:n puolesta.

– EU:n murroksen yhteydessä myös suunnitellaan tiiviimpää yhteistyötä, joka koskisi mahdollisesti joidenkin maiden muodostamaa EU:n ydinryhmää. Tänään suomalaiset työmarkkinajärjestöt jättivät Jyrki Kataiselle kannanoton jonka mukaan Suomen paikka pitää olla EU:n keskiössä, Palola toteaa.

Lisätietoja STTK:ssa puheenjohtaja Antti Palolalta ja kansainvälisten asioiden päällikkö Risto Kousalta.

Julkilausuma: Suomen turva ja tulevaisuus on uudistuvan EU:n keskiössä

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue