Yhteistoiminnan merkitys työpaikoilla on unohtunut

Yhteistoimintalain uudistus

Mediassa on toistuvasti otsikoita siitä, että yritys käynnistää yt-neuvottelut ja useiden työntekijöiden irtisanomista harkitaan. Arkikielessä yt-laista onkin tullut irtisanomislaki. Lain tarkoitus ja henki on kuitenkin ollut aivan toinen, kun se on säädetty.

Työpaikka menestyy ja tuottavuus kasvaa vain yhdessä tekemällä, eli sillä aidolla yhteistoiminnalla.

Mihin ovat unohtuneet lain tavoitteet, eli työnantajan ja työntekijän vuorovaikutuksen edistäminen, oikea-aikaisten ja riittävien tietojen antaminen sekä yhteisymmärryksessä yrityksen toiminnan ja työntekijöiden mahdollisuuksien kehittäminen vaikuttaa yrityksen päätöksiin tietyissä asioissa.
Määräaikoihin ja muodollisuuksiin painottuva laki ei kannusta eikä riittävästi velvoita työpaikan toiminnan kehittämiseen yhdessä, henkilöstön osallistamiseen eikä jatkuvaan vuoropuheluun. Lain edellyttämät pakolliset suunnitelmatkaan eivät edistä työpaikan toimintaa ja tuottavuutta, jos niiden merkitys jää käytännössä olemattomaksi. Työhyvinvoinnin edistämiseen sekä osaamisen kehittämiseen tarvittavat panostukset jäävät myös helposti hoitamatta toimimattoman yhteistoiminnan johdosta.

Luottamusta, motivaatiota, innovaatioita ja sitoutumista voi edistää vain jatkuvalla vuoropuhelulla ja osallistamalla henkilöstö vahvemmin työpaikan toiminnan kehittämiseen. Työpaikka menestyy ja tuottavuus kasvaa vain yhdessä tekemällä, eli sillä aidolla yhteistoiminnalla.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue