Vuodenvaihteen muutoksia työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla

Lähde: www.tem.fi

Vuodenvaihteessa on tulossa voimaan useita työllisyyden edistämiseen liittyviä lakimuutoksia. Muutoksia on tulossa myös mm. hankintalainsäädäntöön, tuotesääntelyyn, viennin valtuuksiin ja elinkeino-, energia- ja ympäristöpoliittisten tukien hoitoon.

Työttömyysetuutta voi käyttää palkkatukeen ja starttirahaan

Valtion rahoittamaa työttömyysturvaa voidaan käyttää jatkossa työttömän starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen. Tavoitteena on lisätä määrärahojen käytön joustavuutta, turvata palvelujen saatavuus sekä lisätä alueellista liikkuvuutta. Muutos on yksi hallituksen kevään 2016 työllisyyspaketin toimenpiteistä.

Lisätietoa: tiedote 20.10.2016

Työkokeilun käyttötarkoitus laajentuu

Työkokeilun käyttötarkoitusta laajennetaan kokeiluluontoisesti vuosina 2017 ja 2018 siten, että työkokeilua on mahdollista käyttää työnhakijan soveltuvuuden arvioimiseksi ennen työsopimuksen tekemistä. Rekrytointikokeilu perustuu vapaaehtoisuuteen ja kestää korkeintaan kuukauden. Tavoitteena on edistää työttömien työllistymistä ja alentaa työnantajien kynnystä palkata työttömiä. Muutos on yksi hallituksen kevään 2016 työllisyyspaketin toimenpiteistä.

Lisätietoa: tiedote 20.10.2016

Työttömät työnhakijat haastatellaan kolmen kuukauden välein

Hallitus tehostaa työvoimapalveluja työllistymisen nopeuttamiseksi. Työnhakijat haastatellaan vuoden 2017 alusta lähtien aina kolmen kuukauden yhdenjaksoisen työttömyyden jälkeen. Tavoitteena on työttömän työnhakijan nopea työllistyminen, pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisy ja avoimien työpaikkojen nopea täyttyminen. Muutos on yksi hallituksen syksyn 2016 budjettiriihessä sopimista toimenpiteistä.

Lisätietoa: tiedote 20.10.2016

Omaehtoista opiskelua pidennetään perusopintojen suorittamiseen

Työttömyysetuutta voidaan maksaa vuoden 2017 alusta lähtien enintään 48 kuukauden ajan nykyisen 24 kuukauden sijasta perusopintojen suorittamiseksi. Muutos koskee oppivelvollisuusiän ylittäneitä henkilöitä, joilta puuttuu perusopetuksen päättötodistus.

Työn vastaanottamisvelvollisuus tiukentuu

Työttömien velvollisuutta ottaa vastaan tarjottua työtä ja osallistua palveluihin työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä tiukennetaan. Tarkoituksena on nopeuttaa työn vastaanottamista ja lyhentää työttömyysjaksoja.

Lisätietoa: tiedote 20.10.2016

Uusi laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista

Uusi laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista on merkittävä yrityksille, jotka voivat olla vahingonkorvausasioissa sekä kantajana että vastaajana. Laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista selventää ja helpottaa vahingonkorvauskanteiden nostamista ja niiden käsittelyä sekä varmistaa, että kilpailuoikeuden rikkomisesta vahinkoa kärsineet voivat saada täyden korvauksen vahingosta. Laki tulee voimaan 26.12.2016.

Lisätietoja: tiedote 8.12.2016

Muutoksia palkkaturvaa koskeviin lakeihin

Palkkaturvalaki, merimiesten palkkaturvalaki ja Harmaan talouden selvitysyksiköstä annettu laki muuttuvat. Palkkaturvaa koskeviin lakeihin tehdään muutokset, jotta palkkaturvajärjestelmä ei muodostu työmarkkinajärjestöjen tekemässä kilpailukykysopimuksessa tarkoitettujen selviytymissopimusten esteeksi. Lisäksi on tulossa muutoksia, joiden perusteella palkkaturvaviranomaisella on mahdollisuus hyödyntää Harmaan talouden selvitysyksikön tuottamia velvoitteidenhoitoselvityksiä.

Lisätietoja: tiedote 13.10.2016

***

STTK: Aktiivimallista eroon, tilalle työttömyysturvajärjestelmän uudistus

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue