STTK: Myös miesten tasa-arvoa on edistettävä

Tällä viikolla vietetään miesten viikkoa, joka huipentuu sunnuntaina juhlittavaan isänpäivään.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD julkaisi syyskuussa jäsenmaiden koulutusjärjestelmien tilaa kuvaavia arvioita. Suomessa vuoteen 2005 verrattuna 20-24-vuotiaiden nuorten miesten kohdalla havaittiin merkittävä muutos. Kun vuonna 2005 miehistä 12,2 prosenttia oli koulutuksen ulkopuolella työttömänä tai työvoiman ulkopuolella, vuonna 2015 prosenttiluku oli 21,1. Viime viikolla Tilastokeskus julkaisi koulutusluvut, joiden perusteella viidesosa 20-29-vuotiaista miehistä on suorittanut ainoastaan peruskoulun.

Miehen tasa-arvo

STTK:n johtaja Katarina Murron mielestä sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmasta miesten koulutusluvut ovat erittäin huolestuttavia.
– Jos jo nuorena on vailla koulutusta, työllistyminen myöhemmin on hyvin vaikeaa ja syrjäytymisen uhka on voimakas. Miesten syrjäytyminen on Suomessa otettava vakavasti ja tartuttava toimiin sen torjumiseksi. Tässä tarvitaan useiden toimijoiden yhteistyötä, Murto korostaa.

Nuorten miesten syrjäytyminen on vakava ongelma niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin. Syrjäytymisen taustalla on monia syitä kuten koulutuksen puute, työttömyys, sairastuminen, asunnottomuus ja päihteiden käyttö.

– Kaikilla on vastuu itsestään ja omista valinnoistaan, mutta oppilaitoksissa ja työpaikoilla on panostettava ennaltaehkäiseviin toimiin ja tuettava kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se onnistuu hyödyntämällä nykyistä enemmän työterveyshuoltoa ja opiskelijaterveydenhuoltoa. Varhainen puuttuminen ehkäisee ongelmien kasautumista, Murto painottaa.

Tasa-arvokeskustelussa korostuu usein naisten heikompi työmarkkina-asema, joka näkyy naisen vajaana eurona, naisille kasautuvina perhevapaina ja heikompana urakehityksenä.
– Tasa-arvo kuuluu kaikille eikä miesten tai naisten asemaa työelämässä saa heikentää toisen sukupuolen kustannuksella. STTK:n mielestä isiä on kannustettava pitämään perhevapaita nykyistä enemmän. Se vahvistaisi isien suhdetta lapsiin ja kokonaisvastuuta perheestä sekä parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla ja palkkatasa-arvon etenemistä. Jotta tämä voi toteutua, Suomessa tarvitaan perhevapaiden kokonaisuudistus, Murto esittää.

Miehen tasa-arvo, 

Miehen tasa-arvo -opas

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue