SAMOK, SYL ja STTK: Nuoria uhkaa elintason ja työelämän jämähtäminen

Nuoret työelämässä

Länsimaissa keskustellaan vilkkaasti nuorten huonosta asemasta työmarkkinoilla, nuorisotyöttömyydestä ja heikoista tulevaisuuden näköaloista. Onkin entistä todennäköisempää, että nuoret eivät tule saamaan samanlaista elintason nousua kuin edellinen sukupolvi. Sukupolvesta toiseen jatkunut elintason nousu näyttää nyt nuorten kotitalouksien kohdalla olevan uhattuna myös Suomessa.

– Pitkään jatkunut taantuma on heikentänyt erityisesti nuorten työmarkkinatilannetta Suomessa kuten muuallakin Euroopassa. Nuorten tulotason kasvu on heikkoa ja heidän on vaikea päästä rakentamaan omaa elämäänsä. Taloudellisen aseman lisäksi tämä lisää näköalattomuutta ja näkyy esimerkiksi poliittisen populismin kasvuna tai osaltaan syntyvyyden laskuna. Tämä kaikki on otettava vakavasti ja niihin tulisi puuttua poliittisin toimin, vaatii STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

– Samanaikaisesti Suomessa keskustellaan matalapalkka-alojen lisäämisestä ja perintöveron alentamisesta. Voidaankin kysyä, olemmeko me luopuneet ajatuksesta, että nuoret voivat rakentaa elintasoaan ensisijaisesti oman työnsä kautta, Palola ihmettelee.

OECD tiedotti tänä syksynä nuorten huonosta elintason kasvusta. Samansuuntaisiin tuloksiin on tullut myös brittiläinen IFS-tutkimuslaitos.

– Nuorten pääsy säädylliseen palkkatasoon ja vakinaiseen työelämään on vaikeutunut. Sama ilmiö toistuu useimmissa Euroopan maissa. Työelämään kiinni pääsemisen vaikeus heijastuu koko elinaikaiseen toimeentuloon aina eläkepäiviin asti. Nyt tarvitaankin pikaisesti keinoja tilanteen helpottamiseksi, toteaa SAMOK:n puheenjohtaja Jemi Heinilä.

Usko koulutuksen arvoon tulevaisuudessa horjuu poliittisten päättäjien keskuudessa. Esimerkiksi jatkuvat koulutusleikkaukset heikentävät uskoa koulutuksen rooliin nuorten elintason nostamisessa.

– Koulutukseen kohdistuvat leikkaukset ja yhteiskunnallisen keskustelun toivoton ilmapiiri horjuttavat nuorten uskoa tulevaisuuteen. Nyt tarvitaan poliitikkojen suunnalta selkeitä signaaleja nuorelle sukupolvelle siitä, että parempiakin aikoja on tulossa, paaluttaa SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Jemi Heinilä, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK, puh: 050 389 1000
Puheenjohtaja Antti Palola, STTK, puh: 040 509 6030
Puheenjohtaja Heikki Koponen, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, puh: 044 906 5007

SAMOK, SYL ja STTK järjestävät tänään 20.10. talouseminaarin ”Onko nuorten elintason kasvu pysähtymässä?” Helsingin musiikkitalossa. Tallenne seminaarin on katsottavissa SYL:n Youtube-sivuilla. Keskustelua aiheesta voi seurata Twitterissä #nuortentalous

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue