STTK: Osaaminen ratkaisee digivallankumouksen voittajat

Digitalisaatio on tie tuottavuuteen ja talouskasvuun

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä digitalisaation tuomaa muutosta ei tarvitse pelätä, kunhan vain tiedostetaan sen vaatimukset työelämälle.
– Tässä mielessä maan hallituksen koulutusleikkaukset ovat myrkkyä Suomelle. Koulutuksesta tinkiminen on vihoviimeinen asia muutoksen haltuun ottamisessa. Suomen kaltaisen pienen maan on välttämätöntä hyödyntää kaikkien osaaminen. Se on paras keino myös selättää teknologiapelko ja osaamispuutteista johtuva tuloerojen kasvu.

Työnantajilta on edellytettävä osaamisen kehittämistä

Työnantajilta on edellytettävä pitkäjänteistä osaamisen kehittämistä, johon sisältyvät esimerkiksi koulutussuunnitelmat kaikilla työpaikoilla ja niiden kytkeminen digistrategiaan. Oppilaitoksissa on mietittävä koulutusmenetelmien ja –sisältöjen muutoksia sekä ratkaisuja työn ohessa tapahtuvan kouluttautumisen kynnysten poistamiseen.

Tänään STTK:n digiseminaarissa Helsingissä puhuneen Palolan mielestä eri lähteistä saatujen lukujen valossa suomalaisten digiosaaminen ei mairittele.
– OECD:n tutkimuksen mukaan miljoonalla suomalaisella aikuisella on heikot digiosaamisen taidot. Puolet osallistuu vuosittain työnantajien maksamaan koulutukseen, mitä voi lukea niinkin, että puolet ei osallistu. Osaamisen varmistamisen eteen tarvitaan jatkossa todella paljon työtä.

Digitalisaation vaikutukset työhön näkyvät jo usealla STTK-laisella alalla, joten huoli toimihenkilöiden osaamisen kehittymisestä ja työuralla selviytymisestä on todellinen.

Digitalisaation vaikutukset työntekoon ja tehtäväsisältöihin mullistavat osaamistarpeet ja edellyttävät uudenlaista koulutustarjontaa. Osaamisen päivitys on tehtävä mahdolliseksi osana työtehtäviä ja oman työn kehittämistä.
– Tällä hetkellä aikuiskoulutuksen kokonaisuus on liian monimutkainen, jotta työelämässä olevien osaaminen varmistetaan. Tarjontaa on, mutta se on hajallaan ja selkeytystä tarvitaan. Aikuiskoulutuksen järjestämisessä johtoajatuksen on oltava se, että oppiminen nivelletään uuteen työelämään, Palola sanoo.

Työnteko mullistuu koko ajan ja muutosvauhti kiihtyy. Tehtäviä ja ammatteja häviää ja uusia tulee tilalle. Jatkossa tehokkuus ja tuottavuus syntyvät yhä enemmän tiedon käytöstä ja työssä oppimisesta, ja digitaalista ymmärrystä ja digitaitoja tarvitaan kaikissa ammateissa.

Lisätietoja STTK:ssa:

Puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030
Työllisyyspoliittinen asiantuntija Leila Kurki, puhelin 0400 798 959
Koulutuspoliittinen asiantuntija Riina Nousiainen, puhelin 050 310 6056

Twitter: #sttkdigi

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue