STTK:n hallitus: Työpaikkoja ei synny työttömän turvaa heikentämällä

Kolmikantainen työryhmä valmistelee syyskuun aikana esityksiä työllisyyden parantamiseksi. STTK:n hallitus korostaa, että työllisyys ei parane työttömyysturvaa edelleen heikentämällä. – STTK ei hyväksy toimenpiteitä, joilla työttömyysturvaa leikataan. Järjestelmään on jo tehty heikennyksiä, jotka eivät vielä ole edes voimassa ja joiden vaikutuksia voi toistaiseksi vain arvailla. Työllisyyden edistämiseksi tarvitaan muita keinoja, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

STTK:n mielestä työttömien omaa vastuuta työllistymisestä on tarpeen vahvistaa, mutta ei syyllistämällä ja kyykyttämällä tai luomalla lisää taloudellisia sanktioita. – Työtöntä aktivoivat esimerkiksi kouluttautumismahdollisuudet ja työnhakuun liittyvän tarpeettoman byrokratian purkaminen. Työpaikat ja työttömät on saatava kohtaamaan ja siihen tarvitaan esimerkiksi verokannusteita, Palola linjaa.

Eri puolilla asuvat työttömät eivät ole yhdenvertaisessa asemassa. – Alueellinen vaihtelu on suurta. Toisaalla on paljon työttömiä, mutta ei avoimia työpaikkoja. Toisaalla on työpaikkoja, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudun korkeat asumis- ja muut elinkustannukset estävät tosiasiallisesti työn perässä muuttamisen. Hallituksen työllisyystavoite (72 %) pakenee, jos ainoa lääke työttömyyden hillitsemiseen on työttömien rankaiseminen.

STTK on tyytyväinen siihen, että työllisyyspakettia rakennetaan kolmikantaisesti. – Se ei silti voi tarkoittaa sitä, että työntekijäjärjestöt taipuvat mihin tahansa. Tämän hallituksen aikana on jo tehty riittävästi heikennyksiä työttömien turvaan. Työllisyyspakettia ei voida siltä pohjalta rakentaa, Antti Palola tiivistää.

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue