STTK: Budjetissa huomio kasvukilpailukyvyn parantamiseen

Työllisyyspolitiikassa keppien ja porkkanoiden tasapaino on tärkeä politiikan tehon ja vaikuttavuuden kannalta. Hallituksen jo eduskunnan käsittelyssä olevia työllisyyspoliittisia esityksiä ovat mm. työttömyysturvan keston lyhentäminen, työnhakuvelvoitteiden kiristäminen, koeaikojen pidentäminen ja määräaikaisuuden käytön helpottaminen pitkäaikaistyöttömin osalta. STTK:n mielestä hallituksen jo tehdyissä päätöksissä painottuukin liiaksi keppien käyttö.

STTK katsoo, että hallituksen tulee budjettiriihessä keskittyä työttömien työllistymismahdollisuuksia parantaviin toimiin.

–   Työttömyyttä voidaan alentaa työttömien osaamista vahvistamalla esimerkiksi lisäämällä aikuisten oppisopimuspaikkoja ja parantamalla mahdollisuuksia opiskella työttömyysturvalla. Työn perässä liikkumiseen voidaan kannustaa parantamalla työmatkakulujen verovähennysoikeutta työttömän työllistyessä. Yritysten työllistämisedellytyksiä voidaan puolestaan vahvistaa alentamalla sivukuluja määräaikaisesti yrittäjän palkatessa ensimmäinen vieras työntekijä, STTK:n pääekonomisti Ralf Sund muistuttaa.

STTK mielestä kilpailukykysopimus tarvitsee tuekseen kasvun edellytyksiä ja työvoiman kysyntää tukevaa politiikkaa.

–   Talouden tuottavuutta voidaan parantaa lisäsatsauksilla infra-investointeihin kuten liikenneväyliin ja tietoliikenneyhteyksiin, sekä tutkimus- ja tuotekehitykseen. Ne tuovat sijoitetut rahat julkiseen talouteen takaisin korkojen kanssa. Tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien ja työllisyyden lisäämiseksi STTK käynnistäisi valmistelun T&K-verovähennyksestä. Viennin tukemiseksi on korotettava Finnveran valtuuksia vientiluototuksen ja vientitakausten osalta, STTK:n johtaja Jukka Ihanus toteaa.

–  On hyvä, että VM:n budjettiesityksessä on mukana kilpailukykysopimuksen kattavuuden kautta saavutettu palkkaverotuksen alentaminen. Tämä tukee osaltaan palkansaajien ostovoimaa ja sitä kautta talouskasvua. Tuloverotuksen osalta koko liikkumatila pitäisi kuitenkin käyttää palkansaajien verotuksen keventämiseen työnteon kannustimien vuoksi, Ihanus muistuttaa.

Lisätietoja:

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, puh: 050 563 4841

STTK:n johtaja Jukka Ihanus, puh: 050 463 9929

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue