STTK: OECD:lta hyviä korjausehdotuksia hallituksen talouslinjalle

Talouspolitiikka

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n tänään 28.1 julkistettu Suomea koskeva maaraportti sisältää arvokkaita ohjeita hallitukselle talouspolitiikkansa parantamiseksi.

– Hallituksen talouspolitiikan päälinja saa OECD:ltä silityksiä myötäkarvaan, mutta monissa talouspolitiikan yksityiskohdissa on parantamisen varaa, STTK:n pääekonomisti Ralf Sund kertoo maaraportin sisällöstä.

OECD:n analyysi vahvistaa synkeää tilannekuvaa, joka Suomessa on laajasti ymmärretty. Suomen mittavat leikkaukset julkisen sektorin tasapainottamisen nimissä varsinkin tutkimukseen, tuotekehittelyyn ja koulutukseen eivät OECD:n mielestä ole kaikilta osin perusteltuja. Leikkauksilla heikennetään tulevan kasvun edellytyksiä.
– Suomen tulisi myös tarkistaa verolinjauksiaan. Työn verotusta tulisi alentaa ja siirtää vastaavasti verotuksen painopistettä omaisuuden verottamiseen ja välillisiin veroihin. Myös STTK:n mielestä tämä verotuksen painopisteen muutos olisi kasvua ja työllisyyttä tukeva, Sund korostaa.

Suomen kilpailukyky on heikentynyt suhteessa keskeisiin kilpailijamaihin. Kilpailukykyyn vaikuttaa kaksi keskeistä tekijää: kustannukset ja tuottavuus. OECD korostaa, että erityisesti tuottavuus on romahtanut Suomessa ja patistaa tuottavuuden kehittämiseen. Hallituksen päähuomio on kuitenkin ollut kustannuksissa.
– OECD:n raportin voi lukea pyrkivän ohjaamaan hallitusta tehokkaampiin toimiin keskittymällä kilpailukyvyn kannalta olennaisiin tekijöihin kuten juuri tuottavuuden parantamiseen, Sund painottaa.

Työllisyysasteen nostamiseksi OECD kehottaa Suomen luopumaan kodinhoidon tuesta ja työttömyyseläkeputkesta sekä lisäämään työmarkkinoilla paikallista sopimista.
– OECD:n perustelut esityksille on huolellisesti laadittuja ja siksi harkittavissa, vaikka eivät välttämättä hyväksyttävissä sellaisinaan. Varsinkin työttömyyseläkeputken poistaminen aiheuttaisi merkittäviä sosiaalisia ongelmia, Sund muistuttaa.

Lisätietoja: STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, puh: 050 563 4841

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue