STTK: Yhteiskuntasopimus kaatui, asiat jäivät

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on pettynyt, mutta ei yllättynyt yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kariutumiseen.
– STTK tavoitteli tasapainoista sopimusta, joka edistäisi Suomen talouskasvua, yritysten kilpailukykyä ja työllisyyden vahvistamista. Yritys horjui alusta alkaen erittäin kunnianhimoisen tavoitteen ja myös työnantajien passiivisuuden vuoksi, Palola arvioi.

Suomen ongelmat ovat suuria, osin syveneviä ja negatiivinen kierre uhkaa kiihtyä. Myös ilmapiiri on kireä, vaikka monella Suomessa menee edelleen hyvin.
– Työmarkkinapöydissä voidaan tehdä monia asioita, mutta kaikkea vastuuta työnantajat tai hallitus eivät voi sälyttää ainoastaan palkansaajille heidän ostovoimaansa, hyvinvointiansa ja työelämäänsä kurjistamalla, Palola tiivistää.

Työmarkkinajärjestöt ovat viime vuosina tehneet useita hallituksen talouspolitiikkaa tukevia ratkaisuja. Vaikka yhteiskuntasopimusneuvottelut nyt päättyivät, samat asiat pysyvät työmarkkinajärjestöjen listalla. Reilun vuoden päässä häämöttää seuraava työmarkkinakierros.
– Sen puitteissa on mahdollista viedä eteenpäin esimerkiksi työaikakysymyksiä, kehittää työelämää, vahvistaa muutos- ja työsuhdeturvaa sekä edistää paikallista sopimista. Työnantajien haaveilema liittokierros ei kuitenkaan hallituksen toivoman talous- ja työmarkkinapolitiikan koordinaation näkökulmasta toimi yhtä hyvin kuin kolmikantainen pöytä.

Hallitus on ilmoittanut, että jos yhteiskuntasopimusta ei saada aikaan, se toteuttaa yhteensä 1.5 miljardin euron lisäsäästöt kuluvalla hallituskaudella.
– Viisas hallitus jatkaa vuoropuhelua työmarkkinaosapuolien kanssa ja tietää, että maltti on valttia. Kestävä lopputulos syntyy vain sopimalla, ei riitelyllä. STTK toivoo, että hallitus miettii tarkasti lisäsäästöjen tarvetta ja kohdentamista. Tärkeämpää olisi rakenteellisten uudistusten vauhdittaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus kärjessä.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue