STTK:n Antti Palola: Jäitä hattuun työajan pidentämiskeskustelussa

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toppuuttelee yhteiskuntasopimuksen ympärillä käytävää keskustelua työaikojen pidentämisestä.
– Niin kauan kuin muistan, on väitetty, että Suomea uhkaa työvoimapula. Sitä ei ole edes näköpiirissä, mutta sen sijaan meillä on jo nyt pula työstä ja työpaikoista eikä muutosta ole näkyvissä. Työajan pidentäminen merkitsisi palkkojen leikkaamista ja lisäisi välitöntä työttömyyttä.

STTK korostaa, että yhteiskuntasopimuksen on oltava tasapainoinen ja kohtuullinen ratkaisu, jossa myös työnantajien on kannettava oma osansa vastuusta.

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n tuoreessa raportissa todetaan, että koko maailmassa enää neljänneksellä työssäkäyvistä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Mikään tulevaisuuden ennuste Suomessa tai maailmalla ei viittaa siihen, että työn määrä jatkossa lisääntyisi.
– Tulevaisuuden työ silppuuntuu erilaisiksi pätkiksi ja toimeentulo muodostuu monella ihmisellä useasta erilaisesta työpalasta. Automaatio, digitalisaatio ja robotit edistävät luovaa tuhoa, jossa työpaikkoja katoaa enemmän kuin uusia syntyy. Toistaiseksi voimassaoleva, kokoaikainen työ muodostuu yhä harvemman herkuksi. Tähän kuvaan ei sovi ajatus työaikojen pidentämisestä.

Työajan pidentämisen sijaan Palola ehdottaa työn jakamista nykyistä tasaisemmin. Myös olemassa olevia, monipuolisia työaikamalleja, työaikapankkia ja etätyömahdollisuutta on osattava hyödyntää paremmin.
– Palkansaajien on nykyistä enemmän voitava vaikuttaa omiin työaikoihinsa. Se edistää työhyvinvointia, tuottavuutta sekä työn ja yksityiselämän yhteensovittamista. Työ ei enää tapahdu automaattisesti tehtaassa tai toimistossa maanantaista perjantaihin kello 7 – 16 välisenä aikana. Maailma on auki vuorokauden ympäri ja työaikojen on sopeuduttava uuteen rytmiin. Työaikoja voidaan tasapainoisesti joustavoittaa jo nyt olemassa olevien sopimusten puitteissa.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

***

STTK: Työaikojen vertailu ei kerro työn tehokkuudesta tai tuottavuudesta

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue