STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Oikeudenmukaisuus edellyttää varallisuusveron palauttamista

Keskituloisen verotus

Suomi toipuu hitaasti vuonna 2008 alkaneesta finanssikriisistä. Hyvinvointipalveluita pidetään osin yllä velkaantumalla ja veroaste on noussut kriisin myötä 44 prosenttiin. Uusi hallitus aloittaa työt edelleen heikentyvissä kasvu- ja työllisyysnäkymissä. – Suomalaiset arvostavat laajoja ja laadukkaita hyvinvointipalveluja, mutta niiden rahoittamiseksi tarvitaan riittävät verotulot. Siksi veroasteen on lähivuosina oltava jokseenkin nykyisellä tasolla, mutta painotukset on mietittävä uudelleen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Palola puhui tänään järjestön talouspoliittisessa seminaarissa Helsingissä. Tulevan vaalikauden veroratkaisujen on yhdistettävä julkisten palveluiden riittävä rahoitus, talouskasvun tukeminen, työllisyyden parantaminen ja kestävä kehitys. – Verotuksen on myös oltava oikeudenmukaista ja huomioitava ihmisten erilainen veronmaksukyky. Voimakkaat tulo- ja varallisuuserot ovat tutkimusten perusteella kasvun hidaste. Siksi perintövero on säilytettävä osana verojärjestelmää.

Palolan mielestä on myös selvitettävä mahdollisuudet palauttaa varallisuusvero. – Palautusta voidaan perustella verotuksen dynaamisen tehtävän kautta. ”Laiska pääoma” ei hae hyvää tuottoa. Jos varallisuudella on verovaikutuksia, on järkevää saada pääomista myös tuottoa. Varallisuusveron myötä pääomille haettaisiin aktiivisempia tuottoja, mikä puolestaan edesauttaa kasvua ja työllisyyttä.

Palola on huolissaan keskituloisen suomalaisen palkansaajan ostovoimasta. – Verotuksen pitää kannustaa työn tekemistä. Siksi vaalikaudella palkkatyön verotusta pitäisi lievästi keventää erityisesti pieni- ja keskituloisilla. Varallisuusveron kautta kertyvää verotuottoa voitaisiin käyttää esimerkiksi työn tekemisen kannusteiden parantamiseen.

PK-yrityksille verokannusteita työllisyyden parantamiseksi

Poukkoilevan veropolitiikan sijaan Palola kaipaa jatkossa johdonmukaisuutta. – Suomi laski verokilpailun nimissä yritysveroa kertaheitolla kuudella prosentilla tällä vaalikaudella. Valtiontalouden kannalta järkevää olisi ollut veron asteittainen keventäminen.

Suomen vientitulot kertyvät suurten yritysten menestyksestä, mutta työpaikkojen luomisessa pienten ja keskisuurten yritysten rooli on merkittävä. Palola toivoo, että pk-yritysten kasvua ja investointeja tuettaisiin verokannustein

Suomen vientitulot kertyvät suurten yritysten menestyksestä, mutta työpaikkojen luomisessa pienten ja keskisuurten yritysten rooli on merkittävä. Palola toivoo, että pk-yritysten kasvua ja investointeja tuettaisiin verokannustein. – Yrityksiä, jotka käyttävät voitot uuteen kasvuun ja työpaikkojen luomiseen, on viisasta tukea verokevennyksin. Perintöveron poistaminen yritysten omistajilta ei tutkimusten perusteella näytä edistävän yritysten kasvua.

Myös harmaan talouden torjuntaa on jatkettava. – Tehokkuus edellyttää lisätoimia ja voimavaroja viranomaisille kansallisesti ja Euroopassa.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue